Har du valgt at tage et lån, er det en rigtig god idé at tænke over, hvordan du vil bruge pengene, når du har fået dem ind på din konto. Uanset om det er lån til en ny bil, din bolig eller bare til forbrug, er det vigtigt at tænke over afviklingen.
Du bør allerede inden siger JA og underskriver, have en klar plan for afbetalingsperioden og hvordan du kommer smertefrit igennem den. Vores guide er ligeledes Ugens Lånetip.
Sådan afvikler du lånet på bedste vis
Når det kommer til at afvikle lån, er det en god idé at planlægge og gøre sig nogle overvejelser. Mange har stået uden at kunne betale pengene tilbage, er endt i gæld eller har taget flere lån, for at kunne betale det første tilbage.
Det kan være en god idé at tage et lån, men kun hvis du er sikker på at kunne betale det tilbage og afvikle det på en måde, som du kan drage nytte af.
Betal til tiden og undgå gebyrer
Først og fremmest er det vigtigt at betale dine afdrag til tiden. Løbetiden er den periode, du har fået til at betale pengene tilbage til din bank eller låneudbyder, og skal altid overholdes. Sørg derfor for at du har pengene, når månedens afdrag skal betales. Det er ikke smart at bruge pengene på en bytur dagene inden.
Husker du at betale til tiden, undgår du først og fremmest gebyrer, der senere hen kan medføre gæld eller at du ikke får betalt resten af pengene. Desuden kan du risikere at blive registreret i RKI.
Og med det samme du kommer bagefter med dine månedlige afdrag, kan det være rigtig svært at indhente, såfremt du har en presset privatøkonomi. Du bør derfor gøre en dyd ud af, at overholde de gældende frister.
Den månedlige ydelse < Rådighedsbeløbet
Endnu en ting, der er vigtig at huske på, er at dit rådighedsbeløb altid skal være større en den månedlige ydelse. Den månedlige ydelse er de penge, du skal betale hver måned, eksempelvis afdrag af lånet eller det beløb, du skal betale til en bolig.
Det er vigtigt, at de penge du har til rådighed hver måned, er højere end dine udgifter, da du ellers hurtigt kan ende i en nedadgående spiral med minus på kontoen.
Hvis denne forudsætning ikke er opfyldt, er du med andre ord bagud på point fra starten af og så får du en meget besværlig tilbagebetalingsperiode. Uanset om den så varer i 6 eller 24 måneder!
Andre lånetips: Ansøg hos flere udbydere og spar penge
Pas på store, uforudsete omkostninger
Desuden er det fornuftigt at passe på store, uforudsete omkostninger. Det er altid bedst at lægge et budget for din økonomi hver måned. Det giver klarhed og overskuelighed over, hvor mange penge du har at forbruge af.
I et budget er det samtidig en god idé at medregne uforudsete omkostninger. Jo mere du er forberedt på det uforudsete, jo bedre plads er der til en pludselig udgift til bilen eller lignende.