Der er skrevet og sagt rigtig meget om forbrugslån og lån generelt, igennem de seneste mange år. Faktum er bare at lånemarkedet har været inde i en positiv udvikling, hvorfor der findes en del myter.
Vi tager fat i en række af de mest udbredte og afmystificerer dem i denne artikel. Se hvad der er rigtigt og forkert, når det kommer til forbrugslån og det at låne penge.
Vi afmystificerer myter om lån
Myte 1: Forbrugslån er meget dyre
Den første og mest udbredte myte er at online forbrugslån er meget dyre, men det behøver ikke være tilfældet. Det afhænger meget af hvilken udbyder du vælger og hvordan din privatøkonomi ser ud. I skrivende stund har de billigste online selskaber renter, der starter omkring 5-6 procent. Det er alt andet end dyrt.
Hvad du kan få tilbudt afhænger af mange forhold, hvorfor du er nødt til at ansøge først, for at kende svaret. Når det er sagt, kan man dog ikke påstå de er dyre. Der var engang hvor det var tilfældet, men sådan er det ikke mere. I visse tilfælde kan det være korrekt, men generelt set er det forkert, hvis du benytter de rette udbydere.
Dom: Forkert
Myte 2: Online forbrugslån er dyrere end banken
Rente og omkostningerne leder os til næste punkt og myte, nemlig at online lån er dyrere end i banken. Generelt set er det fortsat rigtigt, hvorfor du altid bør afsøge mulighederne i din egen bank. Der kan bare være tilfælde hvor online udbyderne er billigere, så det behøver ikke altid forholde sig sådan.
Samtidig får du glæde af andre fordele ved at ansøge online. Du skal ikke stille sikkerhed, der stilles ikke spørgsmål og så er processen markant hurtigere. Noget der tiltaler de fleste forbrugere. Myten er delvist rigtig, men der er blevet mindre forskel imellem de to.
Dom: Delvist rigtigt
Myte 3: De kan ikke fortrydes
Har du først underskrevet en låneaftale, så er du bundet på hænder og fødder. Sådan kan den 3. myte kort beskrives, men det er helt forkert. Som forbruger har du en 14 dages fortrydelsesret, hvilket giver dig muligheden for at fortryde. Vi medgiver at hele fortrydelsesprocessen kan være ret besværlig, hvor alle penge skal tilbageføres og hvor du skal gøre det på en bestemt måde. Vi anbefaler du finder en guide til hvordan, så det sker helt efter bogen. Hvorom alting er, kan du sagtens fortryde de første 14 dage.
Dom: Forkert
Myte 4: Lån er en dårlig idé
Vi slutter af med en rigtig interessant myte og opfattelse i befolkningen, som vi ønsker at ændre på. Et emne der kan skrives rigtig mange bemærkninger til. For der er mange som anser lån for en dårlig idé. Vi er enige i det er bedre med en stor opsparing, men der er mange fordele ved lån. Fordele som generelt bliver overset.
Som forbruger har du mulighed for at få fradrag for renter og gebyrer, hvis du fx. har taget et boliglån. På den måde får du mere ud af din indkomst, på trods af du har stor gæld i boligen. Lån er ligeledes godt for den danske økonomi, da det er med til at holde hjulene i gang. Var det ikke muligt, ville det påvirke privatforbruget og virksomhedernes mulighed for at vækste i negativ grad. Så glem ikke den positive impact det har på samfundsøkonomien.
Sidst er det værd at nævne, at det åbner op for nye muligheder som forbruger. Det kan være til projekter i hjemmet, en energirenovering eller et nyt køkken. Valget er dit, men det må være positivt at man har flere valgmuligheder som forbruger. Alt i alt mener vi ikke det er så sort/hvidt, som mange vil gøre det til, hvorfor vi mener denne myte er delvist forkert.
Dom: Delvist forkert