Renten og ÅOP er to af de økonomiske begreber, du ofte støder på når du skal låne penge. Uanset om det sker på nettet eller i banken. Det er derfor vigtigt at du kender forskel og ved hvad de indebærer hver især.

Det ønsker vi at gøre dig klogere på i denne artikel. Det er nemlig helt centralt for, at du ender ud med det billigste lån. Kender du ikke til forskellene, kan du i værste fald komme til at sammenligne lånetilbud på forkert grundlag. Bliv klogere her.

Renten er en løbende omkostning

Lad os starte med renten, der ligeledes benævnes debitorrente, hos flere låneudbydere. Der er en procentsats der bliver pålagt det lånte beløb.

Det er en løbende omkostning, der ændrer sig i takt med at du betaler af på dit lån. Rentesatsen vil være fast når du søger online, men omkostningen vil blive lavere jo mere du har afbetalt.

I andre sammenhænge, fx. ved boliglån, kan du vælge forskellige rentetyper. Ved forbrugslån på nettet er det vigtigste at vide, at den er fast og at den udgør størstedelen af dine løbende omkostninger.

ÅOP; et udtryk for årets samlede omkostninger

ÅOP er et udtryk for lånets samlede omkostninger på årsbasis. Det er et begreb der indregner samtlige forpligtelser, inklusiv dine faste omkostninger. Det kunne eksempelvis være stiftelsesgebyret, der kan koste alt fra 450 – 950 kroner, alt efter udbyderen.

Det er meget normalt, at der er flere faste og løbende omkostninger, når du optager et forbrugslån. For at gøre det overskueligt for dig som forbruger, har man indført ÅOP-begrebet. Ved at kigge på det, kan der nemlig ikke “gemme” sig nogle udgifter. Det er det rene og retvisende billede du får.

Det er derfor du mange steder kan læse, at ÅOP er det centrale nøgletal, når du skal vurdere udbyderne og deres tilbud med hinanden. Mange vælger fejlagtigt at fokusere mest på renten, da det er det velkendte begreb.

Det gælder kort sagt om at du tænker dig om, førend du låner penge og det gør du specielt ved at holde fokus på ÅOP satserne, ved de forskellige tilbud.

ÅOP = det billigste lån

Hvis du har været rundt på vores hjemmeside, kan du læse det flere steder og pointen kan ikke gentages nok. Den laveste ÅOP er lig det billigste lån. Den er ikke længere.

Sammenhængen mellem ÅOP, løbetid og lånebeløb

Vi mener derfor at dette begreb bør være dit primære fokus som forbruger. MEN det er værd at have øje på et centralt forhold, vil vi gennemgå for dig her.

For når du vælger lånebeløb og løbetid, vil du opleve at ÅOP-satsen kan ændre sig tilsvarende. Det normale scenarie vil være, at et højere lånebeløb kan medføre en lavere ÅOP. Hvordan kan det så være?

Det er ikke fordi det samlet set er billigere for dig at låne 60.000, frem for at låne 50.000 kroner. Tværtimod. Den lavere ÅOP vil blot være et udtryk for, at de faste omkostninger udgør en mindre del af de samlede.

På samme måde vil en længere løbetid, medføre en lavere ÅOP. Men det betyder jo ikke, at det er billigere for dig. Det er kun et udtryk for, at de faste omkostninger som fx. stiftelsesgebyret, nu er fordelt ud på flere måneder.

Udover at du skal gå efter den laveste ÅOP sats, skal du altså ligeledes vælge en så kort løbetid, som din økonomi kan bære.