Alle kan komme til at stå i en situation, hvor der pludselig er brug for lidt ekstra ressourcer til det der mangler. Er du en af dem, der har brug for en rejse til drømmedestinationen, ringen til din udkårne eller noget helt tredje, kan et forbrugslån være vejen frem.

Vi giver dig her en komplet guide til forbrugslån og svarer på alle de mest almindelige spørgsmål. Tjek vores guide for at blive klogere og inden du ansøger.

Hvad er et forbrugslån?

Et forbrugslån anvendes til at finansiere det du mangler. Du bestemmer selv hvad pengene skal bruges til og det er rigtig praktisk, hvis du gerne vil have frie rammer. Et forbrugslån er kort og godt anset til forbrug, som du kan bruge med det samme.

Du får ret hurtigt pengene ind på kontoen, hvis du ansøger online og du bestemmer i høj grad selv tilbagebetalingsperioden. Overvejer du at tage et forbrugslån, er der nogle begreber, som det er en god idé at kende til.

De forskellige lånebegreber

  • Hovedstolen/lånebeløbet

Hovedstolen er det lånte beløbs egentlige størrelse. Hovedstolen består af flere forskellige ting: låneprovenu, stiftelsesomkostninger og kurstab. Provenuet er det beløb, du har brug for.

  • Renten

Renten er en løbende omkostning. Den kan ændre sig over tid, og derfor kan du ikke altid være sikker på, om den stiger i løbet af din løbetid. En variabel rente følger markedsrenten og er ofte lavere end en fast rente, men til gengæld kan du risikere, at den pludselig stiger.

  • Gebyrer

Gebyrerne varierer meget ved et forbrugslån. Blandt andet tager låneudbyderen et startbeløb, der kan være stort procentvis, hvis du ansøger om et relativt lavt beløb. Det er en god idé at se på ÅOP, da det medregner gebyrer.

  • Stiftelsesomkostninger

Stiftelsesomkostningerne er et engangsbeløb, som du betaler i starten af din låneproces for at komme i gang. Denne omkostning kan blandt andet omfatte ekspeditionsgebyr til udbyderen, stempelafgift til staten og kurtage (en procentsats, pengeinstitutter kræver, når de behandler værdipapirer ). På nettet vil stiftelsesomkostninger typisk svinge fra 495 – 800 kroner, alt efter hvor du søger.

  • Løbetid

Løbetiden er den tid, du har til at betale pengene tilbage. Det varierer hvor lang løbetiden er, og typisk er der kort frist til tilbagebetaling på små lån, og en længere frist på store beløb. Du bør aldrig vælge en længere løbetid end nødvendigt, da det kun vil gøre dine samlede omkostninger større.

  • ÅOP

ÅOP står for Årlig Omkostning i procent. Det er alle de udgifter, du betaler i forbindelse med dit lån. Det er både engangsbeløbene og de løbende omkostninger. ÅOP varierer og det er derfor en god idé at ansøge hos flere udbyder, for at finde den laveste ÅOP på markedet. Alle udbydere skal oplyse om ÅOP.

Hvordan optager jeg forbrugslån online?

Når du har besluttet dig for at tage et forbrugslån, er det en god idé at starte med at finde ud af, hvor mange penge du har behov for. Derefter er det vigtigt at undersøge markedet grundigt, før du beslutter dig, så du finder den udbyder med laveste rente og ÅOP.

Det er nemt at søge penge online og du kan nemt komme i gang hos os. Vi hjælper alle forbrugere med at få overblik over udbyderne på nettet, så du kan komme hurtigt og godt igennem ansøgningsprocessen. På nettet kan du søge om alt fra 100 – 400.000 kroner. Hvad du vælger er helt op til dig selv.

Hvordan bliver min ansøgning godkendt?

Banken eller låneudbyderen skal godkende din ansøgning, før du kan låne penge fra dem. De laver en kreditvurdering, baseret på dine fremsendte informationer og dokumentation. Det er normalt lønsedler og årsopgørelse ved ansøgning online, mens banken typisk også vil se et budget. I budgettet viser du, hvordan du har tænkt dig at betale pengene tilbage og hvor de skal komme fra.

Der er visse muligheder for at ansøge om lån uden årsopgørelse og lønsedler, men det er kun ved de helt små beløb fra 100 – 15.000 kroner.